Деня на християнското семейство.

На 21 ноември Светата Православната църква чества празника Въведение Богородично .

Днес нашите ученици, отбелязаха деня на Християнското семейство и хляба.

Представиха своята програма със стихчета, песни, сценки, кулинарно състезание и арт работилница.

Spelling Bee е състезание, в което участниците спелуват (от англ. spelling), т. е. произнасят буква по буква различни думи на английски език. Над 3000 ученици на възраст до 14 години ще се състезават в 209 училища в страната  от 19 февруари  до 2 март 2022 г. Участниците се подготвяха по предварително подготвен списък от 500 думи още от началото на месец ноемвриЦелта на състезанието е да повиши интереса на учениците към изучаването на английски език и да подобри знанията им чрез забавни и интерактивни дейности. В България състезанието се провежда за 12-та година и е любимо на хиляди ученици в цялата страна. И тази година малките пчелички от 2 до 4 клас ще се включат в състезанието Spelling Bee Junior.

Състезанието се организира от Фондация “Корпус за образование и развитие – КОРПлюС”. То се осъществява в партньорство с Фондация „Америка за България”, Посолството на САЩ и Министерство на образованието и науката.

За поредна трета година се проведе първият кръг от състезанието Bulgaria National Spelling Bee 2022 на 02.03.2022г.в нашето училище.

През тази година участниците бяха разделени в две групи- ученици от начален етап за най- малките 2-4 клас и за по- големите -5-7 клас . За първи път в състезаниято участваха ученици от 3-ти клас; Борислав Рангелов и Теодор Рангелов.

Малките ученици проявиха упоритост при подготовката и се представиха по чаровен, интригуващ и забавен начин с което плениха публиката. По този начин те показаха знанията си по английски език под ръководството на младата преподавателка Невена Ненова.

При по- големите ученици се наблюдаваше голям състезателен елемент и желание за изява както по време на подготовката така и на самото състезание. То протече в дух на конкуренция и благородна надпревара.

Всички ученици участници бяха наградена за усилията си не само с получените грамоти и награди от организаторите ,но и с награди от училището.

Победители при малките са както следва:

Първо място и медал Таня Василева 4 клас

Второ място Надя Кирилова 4 клас

Победители при по- големите са :

Първо място и медал Таня Стефанова 7 клас

Второ място и медал Мария Янакиева 7 клас

Трето почетно място Валентин Янков 7 клас

Победителите с нетърпение очакват да продължат подготовката и участието си на следващия общински кръг от състезанието.Пожелаваме на всички успех!

                                                                          Координатор на състезанието:

                                                                                                             Надя Цончева

Конкурсът има за цел да покаже, че пчелите са най-важните животни на планетната и без тях човечеството ще изчезне.

На 2 юни отдаваме почит на подвига на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Всяка година точно в 12.00 ч. сирените в цялата страна оповестяват преклонението пред паметта на героите. Учениците от
ОБУ „Свети Свети Кирил и Методий“ – също така отдадоха почит пред паметника на село. Априлово загиналите за свободата на България.

Баба Марта бързала, мартенички вързала. На 26.02.21 година, учениците от ОбУ “Св. Св. Кирил и Методий” с. Априлово направиха базар, в който продадоха всички свои мартенички, които успяха да направят заедно със своите класни ръководители и с учителя им по изобразително изкуство – Невена Ненова. Красивите мартенички се изкупиха от техните учители и гости на училището, които останаха приятно изненадани от сръчните ръчички на малките творци. Мартеничките успяха бързо да обиколят не само цяло с. Априлово, но стигнаха и до София, където още хора имаха възможност да им се зарадват. Възпитаниците на училището създадоха 180 прекрасни мартеници, които носят здраве и радост на малки и големи. Честита Баба Марта! Бъдете здрави – бели и червени, щастливи и обичани! ОбУ “Св. Св. Кирил и Митодий” с. Априлово.

Днес учениците от нашето училище отбелязаха, Световният Ден на розовата фланелка . Да бъдем толерантни и против тормоза в училище. Фланелката и цветът символизират неприемането на тормоз и насилие в училище. Тази инициатива започва през 2007 г., когато две момчета в Канада застават зад гърба на свой приятел и съученик, който бил тормозен, защото дошъл на училище с розово поло. Дейвид Шепърд и Травис Прайс измислят да подкрепят приятеля си, като купуват розови тениски и на следващия ден раздават на всички в училище, които дръзват да се включат. А те се оказали много.

8-ми клас, които минаха през малките класове и разказаха историята на розовата фланелка и дадоха съвети на малките деца.

Почетно второ място за Янис Цеков, възпитаник на ОБУ “Свети Свети Кирил и Методий” с. Априлово, за участието му в конкурс на тема “Животът и делото на Васил Левски”. Конкурсът беше проведен от НЧ “Светлина 1924” с. Пролеша. Презентацията, с която участваше Янис Цеков имаше за цел да припомни живота на Апостола на свободата, да покаже трудностите, през които е преминал и да му благодарим за саможертвата, която е направил за нас.

Училището благодари на Янис за достойното представяне.

🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲

С началото на астрономическата зима завърши последният учебен ден за 2020 година. Най-активните ученички в онлайн обучението рецитираха коледни стихотворения и вече държат в ръка книгите, които ще четат по време на Коледната ваканция. А вие коя книга ще прочетете? Весели празници на всички

Надя 3 клас

Таня 3 клас
Роксана 3 клас
Мария 3 клас

Интересно и вълнуващо приключи Националната седмица на четенето.

Учениците от ОБУ „Свети Свети Кирил и Методий“ се включиха в различни инициативи за насърчаване на интереса към четенето, под различни формати. Целта на организираната от МОН Националната седмица на четенето е да се насърчава и повишава грамотността на учениците.

=========================🌲🌲🌲 =============================

ПЪРВО И ВТОРО място за ОБУ “Свети Свети Кирил и Методий” с. Априлово в националния конкурс на Техническата професионална гимназия “Никола Йонков Вапцаров” гр. Радомир. Наталия Николова от 6 клас е класирана на ПЪРВО място в конкурса за есе на тема “Вярата, животът и човекът”. Пенка Атанасова от 6 клас е класирана на ВТОРО място в същия конкурс – за есе на тема “Вярата, животът и човекът”. Целите на конкурса са да стимулират творческата изява на учениците, да се даде възможност на младите хора да изразят своето отношение към творчеството на Никола Вапцаров и да успеят да възпитат хора, които да носят в себе си патриотизъм и гражданско отношение. Училището благодари на двете момиче за достойното представяне!

=================Книката ни дава знание===================

Книгата ни дава знание, развива нашето въображение и ни пренася на места, където само ние бихме били в нашите мечти и сънища. За да станат реалност някои от сънищата на учениците от ОБУ  “Свети Свети Кирил и Методий” искаме да благодарим на всички хора, които имат добри сърца и дадоха книги от своите библиотеки, за да могат децата да се учат, да знаят, да обичат книгите! Част от екипа на училището пое инициативата да обогати библиотечния фонд на училището и така първите две големи пратки с книги вече са факт.

Нора Тодорова прие доставката от Вероника Тодорова, която е част от общността на “Заедно в час”. Заедно с децата от 3-ти клас, тя подреди книжките, които намериха своите места из редовете на библиотеката. Втората голяма пратка е приета от Христина Минчева, която успя да събере книги от хора в различни краища на страната. Имената им са много – Светла Алексиева, Ивайло Николов, Деница Стоянова, Диана Колева, Елица Тонева, Милена Славова, Димитър Троянов, Евгения Владимирова, Катрин Ангелова и Петър Петров. И така до училището стигнаха цели 8 големи кашона с книги! Но добротата не спира до тук! Очакваме още много книжки от различни краища на България!

Сърдечно благодарим на всички, които се включиха в тази инициатива!

Конкурс „Моите будители“, организиран от община Елин Пелин. Участието е с рисунки, тематично свързано с 1-ви ноември- Ден на народните будители. 5-ти клас са отличени с поощрителна награда за колективно участие.

Сред героите-будители по рисунките са Кирил, Методий, Христо Ботев, както и модерна версия на Петър Берон и Паисий Хилендарски. Има и рисунки изобразяващи символите на писмото и просветата.

Учениците от ОБУ,,Свети Свети Кирил и Методий,, село. Априлово. Отбелязаха денят на народните будители с послания към своите учители и будители.
Общобългарски празник, ознаменуващ делото на българските просветители. будители на възраждащия се национален дух, стремеж към образование и книжовност.

Конкурс

1-ви ноември

Ден на народните будители

Кой може да участва?

Всички ученици от 1-ви до 10-ти клас.

С какво може да участва?

  • Рисунка: формат А4, техника по избор
  • Интервю: Тук участват екипи (от двама или трима души без значение от кои класове). Трябва да бъде предадено под формата на Word документ (Times New Roman, шрифт 14, разредка 1,5, максимален обем 2 страници;).
  • Плакат: Тук участват екипи (от двама или трима души без значение от кои класове). Включва информация, рисунки, снимки. Материалите са по избор на екипа.
  • Есе: Times New Roman, шрифт 14, разредка 1,5, максимален обем 2 страници

Каква е темата?

1-ви ноември – Ден на народните будители

А какво печеля?

Най-добрите участници ще бъдат наградени с грамота и подарък /изненада/, а творбите им ще бъдат публикувани в сайта на училището.

Творбите на участниците ще бъдат оценени от комисия, която включва г-ца Христина Минчева, г-ца Невена Ненова и г-ца Цветелина Милева.

Краен срок: 28.10.2020

За повече информация се свържете с комисията.